Vanwege de compacte vorm en de donkerpaarse bloemen zijn lavendelboompjes zeer populair. De lavendel is een heerlijk geurende, vaste plant uit het Middellandse-Zeegebied. Al in de 17e eeuw kweekten de Fransen lavendel voor de parfumindustrie. Tegenwoordig fleurt lavendel niet alleen de tuin op, maar is het ook een grote aanwinst voor in huis en in de keuken. In de keuken kunnen jonge blaadjes namelijk worden gebruikt bij de bereiding van lams- of schapenvlees, in visgerechten én stoofpotten. De geurige stengels van lavendel zijn ook ideaal om te snijden of te drogen. Oh, en de nectarrijke bloemen zijn bijzonder aantrekkelijk voor bijen.
Wanneer de lavendelplanten goed worden verzorgd, kunnen ze uitbundig bloeien. Snoei de planten 2 keer per jaar; in april en in oktober. Als je in oktober snoeit, doe dit dan tot 10 à 15 cm boven de grond, maar zorg ervoor dat je een stukje groen laat zitten. De 2e snoeibeurt van lavendel vindt plaats na de bloei, tussen augustus en oktober. De uitgebloeide bloemen moeten dan worden verwijderd door ze er gewoon af te knippen. Eventueel uitstekende takjes kunnen ook worden verwijderd. Geef de lavendelplanten regelmatig water en zorg ervoor dat ze voldoende licht krijgen.